top of page

AÄŸva Village Institute

​

Location     /  Istanbul, AÄŸva

Year-Term /  2015-2016 Fall

Status        /  Graduation Project

Executives /  Prof. Dr. Emre Aysu, Prof. Dr. Behiye Işık Aksulu, Asst. Behiç Can Aldemir


AÄŸva’nın kırsal özelliklerini kaybetmesi ve ekonomik sürekliliÄŸe sahip bir yerleÅŸim olamaması nedeniyle verdiÄŸi göçü durdurabilmek için genç nüfusun AÄŸva ve çevre köylerinde faaliyete geçmesi mümkün tarım, hayvancılık, balıkçılık ve turizm iÅŸ alanlarını kendilerinin oluÅŸturması bu yeterliliÄŸi kazanmak için de eÄŸitim görmesi gerekmektedir. Bu bilgi aktarımı geleneksel sistemde atadan öÄŸrenilen ve çocukluktan itibaren elde edilen deneyim ile mümkün olur. Ancak bu yerleÅŸimde arada kaybedilmiÅŸ kuÅŸak olduÄŸu da göz önünde bulundurup uzun soluklu eÄŸitim sistemi oluÅŸturulmalıdır. Ülkemizde geçmiÅŸte uygulanmış en kapsamlı kırsal kalkınma projesi olan ‘’Köy Enstitüleri’’ bu fikrin altyapısını oluÅŸturmaktadır.

 

AÄŸva’da uygulanmasını öngördüÄŸüm projeyle, bölgede kırsal ekonomik faaliyetlerine yeniden dönüÅŸ ve ürünlerin birinci elden pazarlama sisteminin oluÅŸturulmasıyla tarım ve hayvancılıktan maksimum kar saÄŸlama. Yine bu faaliyetlerin verimi, kuÅŸaktan kuÅŸaÄŸa gelenek aktarımı ve AÄŸva benzeri yerleÅŸimlere de örnek olması amacıyla eÄŸitim tesislerinin kurulması hedeflenmektedir. Bu eÄŸitim faaliyetlerinin finansörü eÄŸitim alanlarında üretilen ürünlerin, yine kompleks dahilindeki satış alanlarından ve kooperatif yapısının elde edeceÄŸi kar ile saÄŸlanması hedeflenmektedir.

 

Proje, geçmiÅŸte ülkemizde uygulanmış ‘’köy enstitüsü’’ ve ‘’köykent’’ projelerini ele alıp birbirine kaynaÅŸtırarak günümüz ihtiyacına uygun yeni bir konsept yaratmayı hedeflemektedir. Konseptteki ana mekanizma eÄŸitimdir. Bu yüzden projenin baÅŸlığı Köy Enstitüsü olarak tanımlanmıştır.

bottom of page