
Izmir Selçuk Belediyesi Gençlik ve Kültür Merkezi
Konum / Izmir, Selçuk
Yılı / 2016
Türü / Yarışma Projesi
Ekip / Alaaddin Eraslan, Gizem Duysak
MİMARI TASARIM RAPORU
ARAZİYE YAKLAŞIM VE TASARIM KARARLARI
Selçuk,geçmişten bugüne biriktirdikleriyle günümüzde kültür mirası denilince akla ilk gelen kentlerden biridir. Kentin jeopolitik konumu nedeniyle birçok medeniyetin beşiği olmuştur.bununla birlikte varolan kültürel çeşitlilik günümüz ‘’SELÇUK’’ kentini oluşturmuştur.
Bu nedenle projeye baslarken hedeflenen;çevreye uyum sağlayan,mekan ve olay olgusuyla günlük pratikleri besleyen,mekanı sadece işleviyle kurgulamaktansa yaşayan bir organizmaya çevirmek esas alınmıştır.
Mekanın yatay sirkülasyonu,yaklaşımın her cepheden olabilmesine imkan tanımış,reaksiyon zamanları dışında bile mekanın kullanabilirliği amaçlanmıştır.
Arazinin kent dokusunun içinde olması ve ana sirkülasyon akslarının kesiştiği noktalarda bulunması tasarımı şekillendiren en önemli unsur halini almıştır.Tasarım yapılırken tasarımın mekana engel teşkil etmesi yerine akışkan bir sirkulasyon hedeflenmiştir.EŞREF ARNA CADDESİ üzerinden alınan ana giriş ,kültür merkezinin birincil mekanı olan fuayeye açılırken,KUBİLAY CADDESİ üzerinden yaklaşımlarda ise kamusallık esas alınmış mekanın kullanım pratikleri sokağa taşmıştır.
Dahası mekan insan kurgusu düşünüldüğünde, mekan içinde hareket halinde olan biz insanların salınımı,mekanı katı bir kütle olmaktan çıkarıp yeniden form alan bır organizmaya dünüştürmüştür.Dış mekanda yatay sirkulasyonu oluşturan sokak aksları olay mekan kurgusunu algılamayı kolaylaştırarak seyir mekanlarını oluşturmuştur.Mekanı oluşturan aksların çeşitliliği,kullanılcıarın üzerinde keşfetme iduygusu uyandırması hedeflemektedir.
Selçuk, tarihsel gelişimine bakıldığında geçmişten günümüze taşınan mirasların yoğunlukta oldugu bir kenttir. Tasarım sürecinde, günümüze kadar gelmiş bu kültür miraslarının tasarım anlayışından etkilenmemek elde değildir.Tasarımın geometrisi incelendiğinde oluşan iç avlular,sütunlar ve kullanılan malzemenin yalınlığı ,yunan tapınaklarına bir ithaf niteliği taşımaktadır.Dahası dış mekanda salınımla oluşan yeni seyir mekanları modern agoralarının temsilidir.
Cafe ve restaurantlar kültür merkezinin dış çeperinde yer alarak kopuk ama mekan kurgusu içerisinde bütüncül olarak tasarlanmış,kullanıcının mekanı sadece kültür yapısı olarak kullanımı engellenmiş yapı adeta patlatılarak kullanım pratikleri genişletilmiştir.Yapıda bulunan atölyelerin zemin katta bulunması mekana izlenilebilirlik katmış,+4.50 kotunda konumlanan sinema salonları ve ofisler ana aksa engel oluşturmayacak bir konuma oturtturulmuş, dağılımda engel teşkil etmesi ortadan kaldırılmıştır.Sergi salonu oluşturulken tercih edilen mekan ,gösteri salonun yüzeyi olarak belirlenmiş ve mekanın aslında tüm yüzeylerinin işleve hizmet etmesi amaçlanmıştır.Arazide bulunan mevcut ağaçlar korunmuş peyzaj bu doğrultuda tasarlanmıştır.







































